2018-05-22 22:15:00

Flying Dutchmen Cocktails

Nog maar net open maar volgens kenners is dit nu al een van de beste cocktailbars van Nederland. Niet verwonderlijk want de bar wordt gerund door Tess Posthumus (al jaren in de top 10 van beste bartenders ter wereld) en Timo Janse, voorheen manager bij Amsterdam Door74. We spraken met Timo over z’n nieuwe zaak en natuurlijk vroegen we hem gelijk even naar de nieuwste cocktailtrends.

Flavour Selection: Jullie zijn net open, hoe gaat het?
Timo Janse:
Het gaat fantastisch! Wij zijn nu iets meer dan 3 maanden open en het was sinds het begin al meteen vrij druk, dus dat is een lekker begin, we hebben ook niet echt opstartproblemen gehad.

Goed om te horen. Jullie hebben met je cocktailkaart heel bewust gekozen voor een focus op classic cocktails, kun je uitleggen waarom? 
Zowel ik als mijn compagnon Tess Posthumus doen veel op het gebied van cocktails. We jureren wedstrijden geven presentaties en reizen geregeld de wereld over. We merkten dat de kennis van klassieke cocktails bij veel bartenders aan het verzwakken is, terwijl dat de basis is waar het allemaal begint!

"Een biertje drink je thuis uit de koelkast..."

Ook is er in Nederland nooit echt een cocktailcultuur geweest onder het grote publiek. Dus het is enorm belangrijk dat mensen bekend raken met allereerst de klassieke cocktails om hun eigen smaak en kennis hierover te verrijken. De stap naar complexere en meer uitgebreidere signature drinks is dan logischer. Met andere woorden het heeft geen zin om een Acai Bes Daiquiri op de kaart te zetten als mensen nog niet eens weten wat een original daiquiri is!

Wat voor een trends zie je momenteel? 
Er komt meer focus op alcoholvrije cocktails of met een lager alcoholpercentage, die zijn al een tijdje met een opmars bezig. En je ziet een verschuiving van Gin naar Vermout en Jenever. Whisky maakt een beetje plaats voor rum en ik zie dat Pisco en Mezcal er hard aankomen.

Het lijkt wel alsof iedere zaak in Nederland momenteel cocktails op de kaart heeft staan, een goeie ontwikkeling? 
Jazeker 100%! Mensen zijn op zoek naar beleving. Een biertje drink je thuis uit de koelkast, wanneer je uit gaat probeer je eens iets anders, of dat nu craft-beers zijn, cocktails of een mooie rum die je niet kent!

En als jij uitgaat wat drink je dan zelf het liefst? 
Vieux Carre, deze klassieke cocktail hebben we dan ook op de kaart staan!

Tot slot heb je nog tips voor andere ondernemers? 
Ja dit is mijn top 4 (in willekeurige volgorde):

  • Iedere dag 15 minuten administratie scheelt de wereld.
  • ​Hoe sneller ik al mijn facturen betaal hoe beter de relatie met je leveranciers. Op dit moment betaal ik al onze facturen binnen 4 uur na ontvangst. Als dit cashflow technisch niet lukt laat ik dit de leverancier weten, ook om de relatie goed te houden.
  • Tijd geïnvesteerd in het trainen van personeel betaalt zich in veelvoud terug.
  • Vertrouwen en aannemen van goed personeel is belangrijker dan ze op camera’s in de gaten te houden.