2019-03-13 23:00:00
Drankentrends

Gezonde garneringen: een stukje ‘wow’ in je glas

Met de garnering van een cocktail zet je als ondernemer de puntjes op de i. En je kunt daarbij verder kijken dan een schijfje komkommer of een partje limoen! Dé trend in cocktail-land anno nu? Gezonde garneringen, maar dan wel met de wow-factor.

De wow-factor

Een cocktail wordt pas écht Instagram-waardig als ‘ie is afgemaakt met mooie garneringen. Niet dat je als horecaondernemer alles doet voor die perfecte foto op Instagram natuurlijk, maar je klanten blij verrassen is iets wat elke ondernemer wel graag doet.

Qua garneringen mag je all out; niets is te gek. We kennen natuurlijk citrus, andere soorten fruit, kruiden en specerijen als garnering voor een cocktail. We hebben zelfs weleens cocktails gezien met koekjes of complete cheeseburgers, spareribs of hotdogs erbovenop (vooral in trek bij de Bloody Mary). Maar écht on trend zijn gezonde garneringen, die ook nog eens een lust voor het oog zijn.

 
Gezonde garneringen

Gezonde garneringen passen niet alleen binnen de gezondheidstrend (lees: je hoeft geen health freak te zijn), ze maken ook nog eens dat een cocktail er aantrekkelijk, fris en bijzonder uitziet.

Dat gaat dan ook echt wel verder dan het schijfje komkommer in je gin-tonic of de olijf in je Martini. Edamame-boontjes, verse doperwtjes, plakjes radijs (die zijn ook nog eens mooi roze), een stengel citroengras en zelfs kappertjes zijn allemaal fantastische garneringen voor een eigentijdse (en eigenwijze) cocktail. Pluspunt: je hebt ze waarschijnlijk allemaal al in huis, voor de keuken.

Ook takjes verse kruiden - van (Thaise of paarse) basilicum tot aan koriander, wat stengels bieslook of zelfs een takje vlierbloesem - doen het leuk. Of denk aan specerijen: de ultieme smaakmakers. Ga bijvoorbeeld voor steranijs, de exotische cubebe peper of kardemompeulen. Die blijven bovendien erg lang goed, dus je hoeft niet bang te zijn voor verspilling. En wat het áltijd goed doet op een cocktail: (eetbare) bloemen. Heel eerlijk, het kost wat meer, maar daarmee maak je elke cocktail tot een beauty.  

 

Speel met garneringen voor een bijzonder effect

Leuk is ook dat je de garneringen nog kunt bewerken. Leg stengels citroengras op de barbecue of grill voor een tof effect en een bijzondere rooksmaak, ga schijfjes citrus of plakjes ananas te lijf met een beetje suiker en een brûlée-brander of maak groenten zoals komkommer en venkel eerst in voor extra smaak. Je klanten zullen onder de indruk zijn, wat het de tijd en investering waard maakt.

Handig: je kunt je garneringen al voor openingstijd bereiden en klaarzetten. Dan hoef je ze er alleen nog maar bij te pakken zodra je een cocktail uitserveert en heb je álle tijd voor service with a smile.