2019-03-10 06:15:00
Drankentrends

Virgin cocktails: een belangrijke trend

Alcoholvrije drankjes zijn enorm in trek. Met name virgin cocktails zijn stevig in opkomst in horecagelegenheden wereldwijd. In Amerika ontstaan momenteel zelfs alcoholvrije bars!

Alcoholvrij wordt stoer

Nooit eerder was er zoveel vraag naar alcoholvrije drankjes en virgin cocktails in de Nederlandse horeca. Als consument word je niet meer gek aangekeken als je bier, wijn of een cocktail afslaat. Er wordt niet meer meteen gedacht dat je zwanger bent, of een ongezellig type. Sterker nog: het wordt steeds normaler om een avondje (of vaker) niet te drinken.
En de sociale consensus is er ook naar. Het is nu bijna stoerder om te zeggen dat je een tijdlang niet hebt gedronken, dan dat je (weer) een stevige kater hebt. Kijk alleen al naar de grote aandacht en het succes rondom Dry January. 

 
Wat drink je als je niet drinkt?

Die trend heeft vooral te maken met de gezondheidstrend: veel mensen zijn bewust(er) bezig met hun gezondheid of willen in ieder geval de volgende dag fit beginnen. Ook gaan Nederlanders steeds vaker uit lunchen - zowel voor werk als privé - en willen dan een lekker, bijpassend drankje bij het eten. Maar geen wijn of andere alcoholische dranken. Zij slaan alcohol dan ook bewust af en kiezen voor een alternatief. Maar... wat drink je als je niet drinkt?

Consumenten verlangen nu meer dan ooit naar meer keuze en een groter aanbod van alcoholvrije drankjes in bars en restaurants. Met virgin cocktails kunnen horecaondernemers hen een spannend, bijzonder (en lekker!) drankje aanbieden, zodat klanten niet aangewezen zijn op saaie frisdranken of water. En dat zorgt natuurlijk ook voor een extra omzet potentieel: op alcoholvrije cocktails zitten immers hogere marges dan op frisdrank. Dus tel uit je winst.  

 

 
Roze cocktails zijn een hit op social media

En omdat ook het oog wat wil (en niet enkel de smaakpapillen), wordt er aan de look van deze virgin cocktails minstens zoveel aandacht besteed als aan de ingrediënten. Een mooi drankje belandt immers al snel op Instagram en genereert zo de aandacht van een groot publiek.

Met name roze cocktails zijn een grote trend, enerzijds omdat roze sowieso een trendkleur is, anderzijds omdat het zo lekker fotografeert voor social media. Dé manier om een virgin cocktail roze te kleuren: gebruik een shrub op basis van rode wijnazijn, rode biet of framboos. Of ga voor een gekleurde gin, zoals gebruikt wordt voor de Ladies Rosemaries Daughter cocktail. Ook een aanrader is de roze Cherry Blossom tonic van Thomas Henry, die je als mixer kunt gebruiken in een roze virgin cocktail. Daar kun je net zo feestelijk mee proosten als met een klassieke cocktail.

Mooie, bijzondere drankjes zijn altijd in trek. Een ruime keuze aan alcoholvrije opties op de kaart, maakt dat alleen maar meer klanten kunnen genieten van een lekker drankje.