2019-03-09 20:21:00
Drankentrends

Klassieke cocktails met een moderne twist: the best of both worlds

Van de Martini (“shaken, not stirred”) van James Bond tot aan de Sangria die je meteen terugbrengt naar zonovergoten vakanties in Spanje: veel klassieke cocktails wekken meteen een gevoel van nostalgie op. Geef je een moderne twist aan die klassiekers, dan heb je wat ons betreft the best of both worlds te pakken. Klassiekers heten niet voor niets klassiekers, ook als het om cocktails gaat. Ze zijn tijdloos goed en blijven altijd in trek. Daarbij hebben klassieke cocktails vaak een goed verhaal en een rijke geschiedenis.

Tijdloze cocktail + trends van nu

Maar wil je de klassiekers extra laten opvallen op je menukaart, dan is het de moeite waard om ze een moderne twist te geven. Met andere woorden: combineer een tijdloze cocktail met de trends van nu en je zult meer klanten aanspreken.

Een Long Island Iced Tea wordt een heel ander drankje als je er een ‘Cherry Long Island Iced Tea’ van maakt en deze cocktail op basis van wodka een eigen twist geeft door verse kersen of kersensap toe te voegen. En als je een drankje als ‘Mokums Mule’ (waarbij wodka wordt vervangen door jenever uit onze hoofdstad) op de kaart ziet staan, ben je daar toch meteen nieuwsgierig naar? Klinkt bekend, maar toch uniek. Voeg je een twist toe, dan zul je de nieuwsgierigheid wekken.

 

 
Gebruik de laatste food trends als inspiratie

Steeds meer hippe restaurants geven nu dan ook zelf een creatieve draai aan de klassieke cocktails op hun menukaart. Ze gebruiken bijvoorbeeld de trend van gefermenteerde groenten en voegen een scheutje van het pekelnat toe aan hun drankjes. Het beroemde restaurant Momofuku (met vestigingen in o.a. New York en Sydney) serveert zelfs een cocktail met kimchi (gefermenteerde kool).

Een andere trendy twist aan je cocktail ontstaat door na te denken over food waste. Of beter gezegd: het voorkomen daarvan. Zo laat Momofuku whisky infuseren met het vet dat ze over hebben van één van hun populaire vleesgerechten voor hun Cobbler cocktail. En de cocktailbar van restaurant Bluespoon in Amsterdam gebruikt zelfs de left over pompoenschillen uit het restaurant in een Old Fashioned style cocktail. Hartstikke duurzaam, maar ook hartstikke lekker.

 
Geef het beestje een naam

Ingewikkeld en tijdrovend? Dat hoeft niet. Je kunt een Gin-Tonic ook al opleuken met verse basilicum of een Old Fashioned serveren met crispy bacon. En wat dacht je van een Naked Sour met wat five spice (Chinees vijfkruidenpoeder)?

Ook belangrijk: bedenk een catchy naam voor je opnieuw uitgevonden klassieker, liefs één met een dikke vette knipoog. Denk aan de Dino-Sour of een Gin-Reaper (beide gezien op de kaart bij Pigs & Punch in Amsterdam). Is die naam ook nog eens een duidelijke verwijzing naar het concept van jouw restaurant of bar, dan is dat natuurlijk helemaal leuk. Want een drankje met een intrigerende (of grappige!) naam, kan zomaar eens heel wat klanten over de streep trekken om jouw nieuwe cocktail-creatie te ontdekken…