2019-03-11 19:00:00
Drankentrends

Trends: foodpairing met cocktails

Lange tijd was het klip-en-klaar: in een restaurant werd wijn geschonken bij je eten en daarmee basta. Food- & drinkpairings bestonden enkel met wijnen. Inmiddels zien we dat wijnen steeds vaker plaatsmaken voor bijpassende cocktails. Ideaal voor drinkers die niet van wijn houden, maar liever een cocktailtje drinken bij het eten. En voor ondernemers een mooie manier om goede marges op te maken.

Spelen met smaken

Uit eten gaan is steeds meer een beleving. Niet alleen de ambiance van een restaurant of bar en het eten dragen daaraan bij, ook drankjes maken onmiskenbaar deel uit van een avondje uit of een lunch buiten de deur. Denk aan het wijnarrangement.

Door bijzondere foodpairings aan te bieden, maken restaurants de beleving compleet. Veel klanten vinden het leuk om verschillende dranken te proeven en te ontdekken wat die smaken doen met de ingrediënten en gerechten op hun bord.

 
Drankjes die perfect passen bij de gerechten die je serveert

Cocktails lenen zich misschien nog wel meer dan wijn voor het spelen met smaken. Door verschillende dranken te mixen, maar bijvoorbeeld ook door verse kruiden en specerijen, bitters en garneringen toe te voegen, kun je zelf een drankje samenstellen dat perfect aansluit bij de gerechten die je serveert. Én dat heel uitnodigend is om te proeven.

Binnen de trend van foodpairings met cocktails zien we nog een duidelijke trend: er is behoefte aan minder zoete cocktails, zeker ook in pairings. Want combineer je een te zoet drankje met een gerecht, dan vlakt dat meteen alle smaken af. Bartenders gaan daar creatief mee om en mixen hun drankjes met thee, groentesappen, gefermenteerde groenten en hartige ingrediënten als five spice (vijfkruidenpoeder) en zelfs jus.Ook kombucha wordt door steeds meer bartenders gebruikt als een geliefd ingrediënt voor bijzondere cocktails in foodpairings. Kombucha is een ambachtelijke frisdrank, die tot stand komt door de fermentatie van thee. Het is vooral zo populair omdat het een heel gezond drankje is, dat bruist door fermentatie en een unieke, volwassen smaak heeft. Een lekker ingrediënt voor cocktails dus.

 
Zelf cocktails maken: dead easy

En zelf cocktails maken voor een foodpairing hoeft niet ingewikkeld te zijn of lang te duren. Met The Easy 14 van The Flavour Selection maak je 14 cocktails in 3 gemakkelijke stappen. Daarmee speel je als ondernemer direct in op de cocktailtrend.

Hoe je die matcht met de gerechten in jouw restaurant of bar? Easy: met The Flavour Selector op onze site stel je zelf je smaakfilter in. Van fris & licht tot kruidig of fruitig, zoet en intens: voor elk smaakprofiel is een passende cocktail die je makkelijk en snel bereidt. Zo past een (virgin) Celery Collins fantastisch bij gegrild vlees, en een Gin-Tonic gaat weer heel goed samen met lichte visgerechten, zoals sashimi, coquilles en mosselen. En wil je een cocktail serveren bij een pasta met veel kaas? Ga dan voor een Negroni (eventueel in een twisted versie met Genever): de perfecte balans van bitter, zoet, scherp en zuur.

Kortom, een mooie kans voor ondernemers om bij een lunch of diner meteen een bijpassend cocktail-arrangement aan te bieden, op snelle, eenvoudige wijze. Daarbij liggen de marges van cocktails ook nog eens hoger dan die van bier of eenvoudige mixdranken, dus tel uit je winst.