2020-01-08 15:32:00
De ondernemers

De next level cocktails van Kelder 65

Cocktailbar Kelder 65 en het naastgelegen restaurant Roast in Leeuwarden zijn befaamd om hun cocktails. Barmanager Andreas Budo houdt van smaakexperimenten. ‘De mogelijkheden zijn onbegrensd.’

Een hot & spicy cocktail, gegarneerd met rode peper. Of – holy smoke!! – de Smokey Old Fashioned, geserveerd onder een stolp van rook. Ook niet te versmaden: de Mystic sunset, cocktail, waarmee Andreas Budo van Kelder 65 in Leeuwarden de Thomas Henry cocktail competitie 2019 won. De gedreven Griekse hoofdbartender maakt next level cocktails, creatief en met gedurfde smaakcombinaties. “De mogelijkheden zijn onbegrensd”, lacht hij. “We volgen wat trendy is en wat gasten willen, maar geven daar onze eigen draai aan. We zijn constant aan het broeden op nieuwe recepten.”

 

 

Beste cocktailbar

Andreas werkt al bijna vier jaar in Kelder 65, een smaakvol, lekker strak ogend café in een souterrain in hartje stad. Vijf jaar geleden opende de zaak als kroeg met ook wat makkelijke cocktails op de kaart. Vanaf het moment dat Andreas er in dienst trad maakte het bedrijf een enorme kwaliteitsslag, aldus eigenaar Evert-Jan van den Hoed, overigens ook eigenaar van het naastgelegen restaurant Roast.

Kelder 65 mocht zich binnen een jaar Leeuwardens beste cocktailbar noemen. Standaard staan er twaalf unieke cocktails op de kaart, met daarnaast zes wisselende seizoenscocktails. 

Bij Kelder 65 is alles vers en zelfgemaakt. “We maken eigen bitters en siropen, voegen eetbare bloemen toe, we infuseren gedistilleerde dranken”, vertelt Andreas. 

Late uurtjes 

Roast serveert de cocktails ook. Dit restaurant is groot, industrieel en stoer ingericht met sloophouten constructies, staal en beton. De twee zaken zijn complementair: Roast gaat al om tien uur s’ochtends open, je kunt er terecht voor lunch, diner, een borrel of een feest. Op de kaart veel mooie vleesgerechten, maar als vega kun je er ook lekker eten. Kelder 65 opent pas in de middag, en gaat door tot in de late uurtjes. 

Behalve cocktailworkshops volgen, kun je er genieten van een Hendrick’s Perfect Tea Serve: een theepot met ‘Hendricks Gin en Tonic’ met bijpassende kleine gerechtjes. Foodpairing met cocktails is sowieso iets wat Andreas verder wil uitbouwen. “Het combineren van gerechten met bepaalde dranken om tot nieuwe smaakcombinaties te komen en de gast te verrassen, is nieuw voor mij. Ik wil er graag mee aan de slag.”

Plannen en ideeën te over. Inspiratie voor nieuwe recepten haalt hij uit reizen en brainstorms met vertegenwoordigers van Maxxium. Op de The Flavour Selection website zoekt hij regelmatig naar nieuwe seizoen cocktails. “Ook de site geeft me volop inspiratie.”

Tip: “Cocktails hoeven niet heel ingewikkeld te zijn. Zorg wel dat alle producten die je ervoor gebruikt van uitstekende kwaliteit zijn, zo kun je je echt onderscheiden. ”